Voor een nieuw VD17 grootzeil zijn veel handen, veel meters doek én veel meters oppervlakte in een grote hal nodig.
Behalve het maken van nieuwe zeilen, worden er in de voormalige Goldfish hal door de zeilmakersploeg ook alle zeilen van de bottervloot gerepareerd.
Woensdag zeilmaakdag
Iedere woensdagavond komen de zeilmakers bij elkaar in de verwarmde loods van Goldfish aan de dijk. Met een heel team wordt er hard gewerkt om het nieuwe grootzeil van de VD17 klaar te krijgen. “Behalve ervaren zeilmakers is het ook noodzakelijk een plek met veel vierkante meters te hebben om het zeil neer te leggen. Gelukkig ontbreekt het ons beide niet.”
Aan het woord zijn de zeilmakers Ike Plat en Joep Steur. “Een aantal jaren geleden zijn we met een clubje naar een zeilnaaicursus in Vreeswijk gegaan. In het tweede jaar kwamen de instructeurs naar Volendam. Wel zo handig. We zijn blij met zo’n grote zeilmakersploeg. Daardoor gaat het ons ook lukken om op tijd klaar te zijn voor de Pieperrace 2025. ”
-Waar Abdulah Abdulah in Syrië trouwjurken naaide zet hij nu, achter de Singer, repen zeildoeken aan elkaar.-
Ieder doek heeft z’n voor- en nadelen
Joep Steur : “Voor het nieuwe grootzeil van de VD17 hebben we gekozen voor Clipper canvas. Een 100% kunststof doek dat veel lichter is – zo’n 40%- dan een halfom doek; half katoen-half kunststof. Een ander nadeel van katoendoek is dat je het om het jaar moet verven met hydroline zodat het zeil niet gaat rotten. Het vervelende is dat hydroline rood blijft afgeven, ook op kleding. Clipper canvas hoeft niet geverfd te worden en geeft dus niet af.”
“Vroeger werden de zeilen getaand -gemaakt van boombast-, tegenwoordig hebben we hydroline om de katoenen zeilen tegen rotting te beschermen”.
“Het wordt steeds moeilijker om aan katoen of vlasdoek te komen. Eigenlijk vind ik vlas kwalitatief beter dan katoen. Vlas heeft een langere vezel en gaat daardoor langer mee.”
Schootlap, knorhaan en lijketouw
Voldaan kijken Ike en Joep naar de vele meters lijketouw die al aan de zijkanten van het zeil zijn genaaid. Ike toont de schootlap onderaan het grootzeil, deze is volgens de Volendammer manier gesneden. In de geschiedenisboeken wordt deze onderscheidende manier beschreven voor de versteviging onderaan het zeil. “Kijk, en dit is een knorhaan. Een splits waar het dunne en het dikke deel van het lijketouw in elkaar worden gevlochten”. Vaktermen van gedreven vakmensen!